ny_borzoi ny_cirneco ny_skotsk_hjorthund ny_basenji ny_saluki ny_magyar_agar ny_afghanhund ny_whippet ny_greyhound ny_galgo_espanol ny_faraohund ny_sloughi

Regler för uttagning till det svenska landslaget

Uttagning till det svenska landslaget sker enligt reglerna för FCI European Championships med maximalt sex hundar per ras och kön. Är det färre än sex hundar per ras och kön av de direkt kvalificerade som anmäls, finns möjlighet för nr 5, 6 o s v på poänglistan att delta i tur och ordning för att fylla maxantalet. Hunden måste dock någon gång kommit över cert-gränsen 67 % som slutresultat vid något prov under 2016.


Om ägaren till en direkt kvalificerad hund väljer att inte anmäla till EM, så går platsen till förstareserven, d v s hund från listan 2016 med placering 5 eller längre ned, under förutsättning att hunden anmälts som reserv före anmälningstidens utgång.


Man kan alltså anmäla sin hund som reserv även om den inte blivit direkt kvalificerad till landslaget. Samma sista anmälningsdatum gäller vare sig man anmäler sin hund till ordinarie plats eller som reserv. Reserver tas alltid från årslistan.


Anmälda hundar måste ha deltagit i minst två lure coursing-prov före sista anmälningsdag. Från sista anmälningsdag fram till tävlingsdag får hunden inte, på grund av diskvalificering (15.3)** ha brutit en tävling. En diskvalificering är alltid noterad som sådan i licensboken. OBS! Om hunden har fått noll poäng är detta inte en diskvalificering!


Är det färre än fyra hundar anmälda i en viss ras utgår rasen ur provet. Lagkaptenen har dock alltid rätt att komplettera sitt lag, om det behövs och är möjligt. Är det färre än fyra hundar till start för en viss ras är det upp till provledningen och FCI-delegaten att besluta om rasen ska få fullfölja provet.


Från och med EM 2017 kommer inte kryptorchida hundar oavsett ras att tas ut till det svenska landslaget.